BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

A csípőizületi porckopástól a műtétig

Írta: Administrator - 2015 február 22 vasárnap - 15:21:42
Bár sokan a porckopást a nyugdíjasok betegségének tartják, manapság úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Egyre több fiatal keres fel szakembert fájdalmas ízületi panaszokkal. Az orvostudomány ugyan rohamosan fejlődik, de az artrózis gyógymódjára még mindig várni kell. A tüneteit gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, fizioterápiával, életmódváltással lehet enyhíteni, súlyosbodását pedig lassítani. Sok esetben azonban nem lehet elkerülni a műtétet.

Hazánkban a becslések szerint a felnőtt lakosság 10 százaléka igényel porckopás miatt orvosi kezelést. A fiatal felnőttek 6 százalékánál, a 70 év felettieknél pedig majdnem mindenkinél kimutathatók az elváltozásra utaló radiológiai tünetek.

A porckopás okai
A csípőízület kopásának elsődleges okaként feltételezhető, hogy a biológiai elöregedéssel létrejövő degeneratív folyamatok tehetők felelőssé. Ehhez hozzá járulhat az öröklött hajlam. Ha a családban sok a csípőízületi problémával küzdő, vagy protézissel élő rokon, a betegség kialakulásának nagyobb az esélye.
Nőknél és túlsúlyos embereknél szintén gyakrabban fordulnak elő a csípőízületi kopás panaszai. Akár sport, akár munka végzése közben a hosszabb időn át tartó aszimmetrikus és túlzott terhelés szintén eredményezhet ízületi károsodást, kopást.
Egyéb betegségek következtében kialakuló –másodlagos- porckopásnak, ízületi roncsolódásnak az oka akár gyermekkorban, akár felnőttkorban kialakulhat. Korai időszakban a későn felismert veleszületett csípőficam, dysplasia, a combfej keringési zavara, mint pl. a Perthes-kór, hormonális zavarok, ízületi sérülések, gyulladások vezethetnek a csípőízület károsodásához. Felnőttkorban a csípőízületbe hatoló törések, a combnyaktörés következtében létrejövő keringési zavar, amely a combfej elhalásához vezet, a reumatikus és egyéb ízületet érintő gyulladások, cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás szerepel leggyakrabban az okok között.

A beteg csípőízület
Az ízületi fejet és vápát borító sima porc felszíne elvékonyodik, akár a csontig is elkophat, eltűnhet. A súrlódás nő, a gömbcsukló-funkció romlik, amely fájdalmat és az izmok védekező feszülését eredményezi. Ez az izomfeszülés az egyre fokozódó fájdalom forrása. A mozgáspályák beszűkülnek, az ízület terhelhetősége csökken. Csontfelrakódások jelenhetnek meg a csontok peremein, a szalagok mentén, amelyek tovább csökkentik a mozgáspályát akár a teljes elmerevedésig. Korai tünet a lassan kezdődő csípőtáji fájdalom, mely általában lokalizáltan a lágyékhajlatban vagy a nagy tompor tájékán jelentkezik, és jellemzően terhelésre fokozódik, nyugalomban pedig enyhül. Eleinte hosszabb mozdulatlanság, vagy reggel, ébredés után érzi úgy a beteg, hogy nehezebben mozog a csípője. Jellemzően a lépcsőn felfelé járás, az ülésből való felállás és az elindulás, a hosszabb állás provokálja a fájdalmat. Később már az ízület rövid terhelése is problémás és nyugalomban sem szűnik. Ekkor már a comb elülső-belső felszínébe is kisugárzik egészen a térdig. Az esetek 20%-ában a térdfájdalom lehet a csípőarthrosis első jele. Az idő előrehaladtával a mozgás egyre korlátozottabb lesz, az izmok állandó görcsben állnak, megrövidülnek. A beteg az érintett végtagját kíméli, sántítva jár. Sok esetben maga a végtag is megrövidült, a láb szinte használhatatlan, a fájdalom állandósult, elviselhetetlen. Gyakran előfordul, hogy a fájdalmas végtagot kímélve a beteg túlterheli a másik oldali végtagját, amelyben szintén kialakulhatnak a fenti tünetek.

Bár az artrózist nem lehet meggyógyítani, gyógyszerekkel és étrend kiegészítőkkel enyhíteni lehet a tüneteket, a betegség súlyosbodását pedig lassítani. A porckopás korai szakaszában jó eredmény várható a porc regenerációját elősegítő készítményektől, az úgynevezett kondroprotektív szerektől. De ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek, nincs feltétlenül szükség gyógyszerekre. A fizioterápia hozzá tartozik az artrózis kezeléséhez. Nagyon fontos, hogy akinek fájdalmai vannak, ne süppedjen bele a karosszékbe! Az egyénre szabott, célzott gyógytorna (manuális technikák alkalmazása, aktív nyújtó és izomerősítő gyakorlatok) és a gyógymasszázs együttes alkalmazásával érhetjük el a legtovább tartó javulást. A mozgás terápia részét képezi az állóképesség megtartása és javítása. Kiváló lehetőség, hogy végre ellátogasson a legközelebbi uszodába, vagy Nordic Walking segítségével felfedezze a természet szépségeit. Ha már mindezt megtette az egészsége érdekében, a legjobb úton halad az életmódváltás felé.
A túlsúly igen jelentős egészségügyi probléma. Amikor a test zsírmennyisége a testtömeg 20-25 százalékánál nagyobb, akkor beszélhetünk elhízásról. A túlsúly mértékével párhuzamosan növekszik a csípő, térd és a gerinc kopásos, degeneratív betegségeinek aránya. Ezt komoly kóroki tényezőnek kell tekinteni és kezelését minél hamarabb el kell kezdeni.

Ízületeinek védelmét elsősorban a gyógytornásztól tanulhatja meg. Ezek a szabályok azok számára is fontosak lehetnek, akiknek nem alakult ki semmilyen deformitásuk és komoly fájdalmaik sincsenek, mert a megelőzés nagyon sokat számít a betegség előrehaladásának szempontjából.
Ismerje meg saját teljesítőképességét! Meg kell találni a pihenés és a mozgás közti ideális egyensúlyt. A túl sok pihenés csökkenti mozgásképességet, gyengébb izomzatot, kevésbé teherbíró ízületeket eredményez. A túl sok terhelés fájdalmat, kifáradást okoz. Kerülje a megerőltetést, szükség esetén pihenjen!
Ne terhelje egyoldalúan ízületeit, törekedjen az egyenletes terheléselosztásra!
Alakítsa környezetét ízületeinek megváltozott állapotához!
Ügyeljen testtartására! Ne álljon sokáig egy helyben! Tanulja meg, hogyan kell nehéz tárgyakat felemelni és vinni. Étrendje legyen változatos, C-vitaminban és kalciumban gazdag. A C-vitamin lassítja a porclebomlás ütemét. Az ízületeket nem terhelő sportok, mint a rendszeres úszás, szobakerékpározás vagy akár a napi 2-3 kilométer séta pedig életkortól függetlenül mindenkinek jót tesz, nemcsak az ízületeknek, de az általános egészségi állapotnak is.

Jó kezelési stratégiával éveket nyerhetünk elviselhető életminőséggel az esetleges műtéti beavatkozásig.
  Hírek