BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

A csípőprotézis műtét

Írta: Administrator - 2015 március 12 csütörtök - 18:06:17
Amikor már a konzervatív kezelési módok már hatástalanok, és a klinikai, valamint a röntgen vizsgálatok a diagnózist igazolják, a járó betegeket konzultáló orvos, számos körülményt tekintetbe véve, felajánlhatja a protézis műtétet. Magyarországon 1969-ben kezdődtek a művi ízületpótlások, azóta országosan évente több ezer műtét történik; csak egy-egy központi intézetben 600-800 műtét – így ez ma már egy rutinszerű beavatkozás.

A csípőízületi totál endoprotézis lényege: stabil mesterséges csípőízület, melynek a combcsontban rögzített ízületi feje és a medencecsontban rögzített ízületi vápája minimális súrlódással segíti az ízület fájdalmatlan mozgását.

A protézis műtétet 1-2 évtizeddel ezelőtt igen ritkán ajánlották 60 éves kor alatt, mert a beépített műízületek kopásállósága, biztonságos működése korlátozott volt. A jelenleg hozzáférhető protézisek anyagminősége és a műtéti technika fejlődése lehetővé tette, hogy ma már indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú páciensek is. Az anaesthesiológia és belgyógyászat fejlődése és e műtétek terén nyert széleskörű tapasztalat biztosítja, hogy számos kísérőbetegség egyensúlyba hozható és tartható, így nem képeznek műtéti ellenjavallatot.

A műtét előtt
Ha a konzervatív terápia ellenére sem csökkennek a panaszok, akkor kerül szóba az elhasználódott csípőízület protetizálása. A műtéttel kapcsolatban az orvosnak figyelembe kell vennie a beteg korát, testsúlyát, fizikai állapotát, kísérő betegségeit, a végtagok funkcionális teljesítményét, ízületi állapotát. Meg kell határoznia a műtét ideális időpontját, a protézis típusát és a rögzítés módját. Sok esetben azt is el kell döntenie, hogy a két panaszt okozó csípő közül melyiket műtse először. Műtéti kontraindikációnak számít a súlyos szív és keringési megbetegedés, aktív szeptikus állapot, a csípőízület körüli izmok bénulása, vagy a nem kielégítő végtag-keringés, a porotikus csontszerkezet, vagy ha a beteg tudati állapota nem kielégítő. A műtéti előkészítés során a beteg egy általános belgyógyászati kivizsgáláson vesz részt. A kikérdezés célja, hogy felmérjék a kockázati tényezőket, meghatározzák a vércsoportját. Góckutatást végeznek, hogy megelőzzék a gyulladásos szövődményeket és meghatározzák az érzéstelenítés módját. Műtét előtt a gyógytornász is felkeresi a beteget. Tájékozódik a fizikai állapota felől, a csípőízület műtét előtti mozgásterjedelméről, a környező ízületek, a gerinc és a felső végtagok állapotáról, az egyéb mozgásszervi betegségekről.

A protézisek

Felszínpótló endoprotézis
Az elhasználódott ízületi felszíneket eltávolítják, majd a vápába egy vékony falú csészét, a combfejre fémsapkát helyeznek, amelyeket cementtel rögzítenek.

Totál endoprotézis
Fiatalabb betegeknél, ha megfelelő a csontszerkezet minősége, cement nélküli rögzítést alkalmaznak. Ilyenkor a protézis szár belefeszül a combcsontba és a szervezet csontképző folyamatai segítségével másodlagosan is rögzül. A cementes rögzítést az idősebb, gyengébb csontszerkezettel rendelkező betegeknél alkalmazzák. Ez a megoldás azonnali stabilitást ad, hamarabb terhelhető a végtag, viszont a protézis esetleges cseréje komplikáltabb. A műtétet követő gyógytorna és terhelhetőség elsődleges szempontja a protézis típusa és rögzítési módja.

A műtét után
A műtét előtti kivizsgálás eredményétől függetlenül (de annak figyelembe vételével) minden betegnél elvégzik a vérrögképződés megelőzésére szolgáló teendőket: a gyógyszeres véralvadás gátlást és a rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya felhelyezését mindkét alsó végtagra. A műtött végtagot középhelyzetben pozicionálják, párnával támasztják alá. A nyugalomba helyezett végtagban a keringés lelassul, ezáltal megnő a veszélye a trombózis kialakulásának. A rugalmas pólya szorítása nyomást gyakorol a szövetekre, így a vér a mélyebben futó, nagyobb vénák felé terelődik, rugalmassága pótolja az izmok működését. A korán elkezdett gyógytorna gyakorlatok célja a szervezet jó oxigén-ellátottsága és a műtött végtag keringésének javítása: az izmok összehúzódáskor nyomást gyakorolnak a vénák falára, így segítve elő a bennük folyó vér keringését. A műtétet követően a beteg eleinte csak középhelyzetben mozgathatja a műtött végtagját, csípőből forgatni, a lábfejét ki-bedönteni nem szabad. A drain-csövön át, amelyet a műtéti metszés mellett helyeznek a szövetei közé, távozik a vér és az egyéb szövet közti folyadék. Az operáció után a végtag és a mozgás is fájdalmas lehet. Mindez átmeneti állapot. Leggyakrabban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket és jegelést alkalmaznak a műtött beteg panaszainak csökkentésére.

A műtétet követő tilalmak:
1. Tilos a csípőízületében 90 foknál kisebb szög, pl. olyan mélyre ülnie, vagy a lábát olyan magasra emelnie, hogy a combja és a törzse derékszögnél kisebb szöget zárjon be. Erre a későbbiekben is figyelnie kell.
2. Tilos a térdeket keresztezni és a műtött oldali térdet a test középvonalán túlra vinni.
3. Tilos a végtagot csípőből forgatni, a lábfejet ki-bedönteni. A műtött végtagot eleinte csak középhelyzetben javasolt mozgatni.
4. Tilos a műtött oldalra feküdni.

A tilalmak a műtéti területet kímélik és a szövődmények előfordulásának esélyét csökkentik.

A szövődmények
A műtét során előforduló szövődmények a csont-, izomsérülés, esetleg ér-, idegsérülés lehetnek. Az operációt követően létrejöhetnek a műtéti terület környékén meszesedés, amely gátolja az ízületi mozgásokat, esetleg a protézis kificamodhat, kilazulhat. Ha a vénás visszaáramlás akadályozott egy megalvadt vérrög miatt, trombózisról beszélünk. A lábszárban mozgatásra, járáskor fokozódó fájdalom, a lábszár duzzanata, esetleg kékes elszíneződése, melegebb tapintatú bőr jelzi ezt.
A műtétet követően némi gyulladás, duzzanat fellép az ízület körül, amely jegeléssel, csökkenthető. Láz, az ízületben, combban érzett feszülés, fájdalmas mozgás, duzzanat, melegebb bőrfelszín, a panaszok erősödése viszont olyan fokú gyulladásra utal, amely orvosi kezelést igényel. Ha a fenti tüneteket észleli, ha a panaszai erősödnek, jelezze azt a kezelőorvosának!

A kórházi gyógytorna
A kórházi tartózkodás ideje alatt a mozgásterápia célja az alsó végtagok keringésének javítása, az izmok erősítése, a csípő mozgásterjedelmének növelése, a megrövidült izmok nyújtása és a praktikus mozdulatok begyakorlása, beteg önellátás-képességének javítása: helyzetváltoztatások segítség nélküli kivitelezése, biztonságos járás segédeszközzel. A beteg megtanulja, hogyan mozogjon a javasolt szabályok figyelembe vételével: hogyan célszerű leülni, felállni, WC-t használni, lépcsőn járni.

Otthon
Otthoni tevékenységek során a szövődmények elkerülése céljából az alábbi szabályok betartása javasolt:
- a térdek keresztezése TILOS!
- a csípő 90 fokon túli hajlítása az első 6 hétben TILOS!
- a fásli használata az első 6 hétben függőleges testhelyzet esetén ajánlott
- a végtag –orvos által meghatározott mértékű- terhelése javasolt. Gyógytornász irányításával és segédeszköz használata mellett növelheti a terhelést.
- oldalt fekvő helyzetben még indokolt a lábak közötti párna használata Amennyiben megoldható, a beteg otthonában a biztonságos közlekedés, önellátás és tisztálkodás érdekében szükség lehet némi változtatásra, pl. az esés-veszély csökkentése és a mélyre ülés elkerülése érdekében.

A műtét után, várhatóan pár napon belül haza is engedik, ezért, hogy otthon se maradjon egyedül a protézisével, már a műtét előtt keressen egy kedves gyógytornászt, aki végig kíséri majd a rehabilitáció rögös útján.

  Hírek