BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

A hát- és derékfájás I.

Írta: Administrator - 2015 március 14 szombat - 12:02:44
„Az egészség a teljes élet, a test, a lélek harmóniája, egy olyan ideális állapot, amelyhez hol közelebb kerülünk, hol távolodunk tőle- s tudnunk kell, hogy ez a távolság döntő mértékben rajtunk múlik.” Dr. Borodi Judit

Bár mindenki tudja, hogy a mozgásszegény, ülő életmód milyen káros hatással van szervezetre, az átlagember mégsem reagál a figyelmeztető szavakra egészen addig, amíg a kialakult tünetek nem okoznak fájdalmat.

Aggasztó, hogy a derék- és hátfájás már nem csak az időskorúak betegsége. Egyre több fiatal jelentkezik szakembernél hasogató gerincpanaszával, s ez a tény vészharangokat kellene, hogy kongasson országszerte.

A hátfájás kialakulásának okai

A hátfájás mindig csak tünet. Hátterében sokféle betegség vagy funkciózavar állhat. Mikor a hátfájással szakemberhez fordulunk, a kezelőorvosunk, vagy gyógytornászunk megpróbálja kideríteni a fájdalom okát. Az ok nagyon sokrétű lehet. A fájdalom lehet mozgásszervi és nem mozgásszervi eredetű. Mielőtt elkezdjük a hátfájásra általánosan alkalmazott gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket, ki kell zárni a nem mozgásszervi betegségeket. Ezek a betegségek lehetnek: tüdőgyulladás, vagy bármely más tüdőszövetet érintő betegség (mellhártyagyulladás, légmell, hörgőgyulladás) vagy tüdőtáji sérülés és előrehaladott állapotában a területen előforduló daganatok. Ha ezeket a lehetőségeket kizártuk, és röntgen illetve egyéb képalkotó eljárás (ultrahang, MR, CT) is igazolja a mozgásszervi eredetet, elkezdhetjük a személyre szabott gyógytorna kezelést.

A mozgásszervi okok lehetnek:

Gyermekkori elhanyagolt gerincferdülés(scoliosis):
Sajnos a legtöbb gerincferdülés (ez a gerinc oldalirányú görbületeinek és csavarodásainak kialakulását jelenti) felnőttkorban is romlik, a kóros görbületek fokozódhatnak, gyermekkorban elhanyagolt esetekben ez a romlás még gyorsabb. Ez esetben a betegség lehet genetikai eredetű és életmódból helytelen testtartásból adódó is. Ez utóbbinak oka lehet például az egy vállon hordott táska, féloldalas ülés, gyenge izomzat, mozgásszegény életmód. Az ezekből adódó gerincferdülés az életmód változtatásával, gyógytorna és helyes testtartás megtanulásával, rossz testhelyzetek kiküszöbölésével könnyen kezelhető A genetikai elváltozás okozta gerincferdülés általában sokkal súlyosabb, sokszor veleszületett formában jelentkezik, és gyorsabb romlást mutat. Intenzív, mindennapos gyógytornával, és egyéb korrigáló eszközök használatával (műanyag fűző) a további romlás lassítható, megállítható, szerencsés esetben, javulás is elérhető Az elhanyagolt gerincferdülés később már nem csak hát és derékfájást, hanem súlyos légzési és keringési elégtelenséget is okozhat.

Hanyagtartás:
Ez általában serdülőkorban jön létre, a gyermekek hirtelen növekedésekor. A csontok hirtelen hossznövekedésen mennek keresztül és mivel a helyes tartásért felelős izmok ezeken a csontokon erednek és tapadnak, a hirtelen nyújtás miatt meggyengülnek, tartó funkciójuk elégtelenné válik. A csontokat ekkor már csak a szalagok tartják, ilyenkor mondjuk, hogy a gyerek "lóg a szalagjain", oldalról megtekintve a gyermeket azt látjuk, hasát kitolja, felső háti szakasza görbe, fejét előretolja, vállait felhúzza. A szalagok és az elégtelenné (szaknyelven insufficienssé) vált izmok is túlterhelődnek, fájdalmasak lesznek, hasonlóan az ízületek is, mert a meggyengült tartórendszer, nagyobb nyíróerőknek teszi ki azokat. Ilyenkor még ezek az elváltozások mobilak, a gerinc nem rögzült a helytelen helyzetben, könnyen kimozgatható és izomfeszítésekkel, megfelelő izmok erősítésével helyreállítható a normális (és nem mellesleg szép) testtartás.


Mozgásszegény életmód:
A mozgásszegény életmód is a hanyagtartáshoz hasonló klinikai képet mutat és ugyanazzal a mechanizmussal okoz fájdalmat, de ez értelemszerűen felnőttkorban fordul elő. Az egész emberi test funkcionális szerkezet. Ha valamely funkcióját nem használjuk, elsorvad, eltűnik vagy elgyengül. Ez nem csak a mozgásszervrendszerre, hanem bármilyen más szervünkre is érvényes. (Érdekességképpen, ha kihúzzák egy őrlő, vagy bölcsességfogunkat, az alatta lévő nyomás alól felszabaduló állkapocsrészlet egyszerűen felszívódhat, elvékonyodhat.) Ülőmunkát és mozgásszegény életmódot folytatók között nagyon gyakori, hogy a helyes testtartáshoz szükséges izmok gyengék, ezért az ízületekre, szalagokra nagyobb nyíróerő hat, így azok károsodnak. Ez a károsodás megnyilvánulhat a gerinc kisízületeinek kopásában, illetve súlyos esetben, ha a nyíróerők tartósan fennállnak porckorongsérvben, mely előrehaladott állapotban érzészavart, izomgyengeséget és bénulást okozhat.

Értelemszerűen tehát minden olyan tényező, mely az ízületekre ható nyíróerőt fokozza, fájdalmat és egyéb súlyos elváltozásokat okozhat a gerinc kisízületeiben. Ezek lehetnek: túlsúly, nehéz fizikai munka, helytelen tornagyakorlatok végzése (tipikusan testépítők gyakorlatai, de az egyszerű tornaórai felülések és nyújtott lábemelések is árthatnak) Tehát mindig törekedjünk ezek mellőzésére, ideális testsúlyunk megtartására, szakemberrel történő konzultációt követően, helyes tornagyakorlatok végzésére!

(Pap Krisztina, gyógytornász)
  Hírek