BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Budapest Egész Területén

Egyszerűen a cukorbetegségről

Írta: Administrator - 2013 június 05 szerda - 15:09:14
Diabetes mellitus – sajnos csak a neve szép. Valójában, pedig egy sunyi krónikus betegség, amely egyre több embert érint. De ha időben fülön csípjük, és ésszel kordában tartjuk, elkerülhetjük súlyos szövődményeit.



A cukorbetegség megértéséhez, először ismerjük meg az egészséges szénhidrát anyagcserét. A szénhidrát, ezen belül a cukor, a szervezet elsődleges energia forrása. Egy szelet csoki elfogyasztása után röviddel, a benne lévő cukor a véráramba jut, így emelkedik a vércukorszintünk. Ezt érzékeli az agyunk, és jelet küld a hasnyálmirigy B-sejtjeinek, hogy kezdjenek sürgősen inzulintermelésbe. Az inzulin, tulajdonképpen egy kulcs, amely a sejtek falát nyitja a cukor molekulák számára. Mikor a cukor a véráramból bejutott, a sejtek energiává alakítják, közben a vércukorszint csökken és vele együtt az inzulintermelés is. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, a sejtek egy idő után megtelnek és nem fogadnak többet. Ilyenkor a szervezet oly módon védekezik, hogy a cukrot zsírrá alakítva elraktározza, amit később a csípőnk és a derekunk körül vehetünk szemügyre.

A cukorbetegségnek két formája ismeretes. Az I-es típusú cukorbetegségben egy immunológiai károsodás miatt, a hasnyálmirigy B-sejtjei nem termelnek inzulint, tehát nincs kulcs, ami a cukor molekulákat a sejtekbe bejuttatná, ekkor a sejtek anyagcseréje alapjaiban rendül meg. Ez a verzió a fiatalokat érinti. II-es típusú cukorbetegség kicsit összetettebb. Rossz a zár, ráadásul a kulcs is kevés. Vagyis, a sejtek inzulinra való érzékenysége csökken, így emelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigy először fokozott inzulintermeléssel próbálkozik, de végül kimerül és csökken a termelés. Ez a változat főleg a középkorú és az idősebb korosztályt érinti. Kialakulásában szerepe van az elhízásnak, a túlzott szénhidrát fogyasztásnak és a mozgásszegény életmódnak is.


A cukorbetegség elsősorban nem a tünetei miatt érdemel kiemelt figyelmet, hanem a szövődményei miatt, amelyek elsősorban az érrendszert és az idegrendszert érintik. Nézzünk néhány rémisztő példát nagy vonalakban:
• A közepes és nagy erek károsodásának következményei: szív koszorúerek meszesedése, szívinfarctus, agyi vérellátás zavar, stroke, alsó végtagi érszűkület (üszkösödés, amputáció).
• A kisebb erek károsodásának következményei: vesekárosodás, látásromlás, végül vakság, az egyes szerveket ellátó idegek károsodásának következtében súlyos működési zavar, a perifériás idegek károsodásának eredményeként kínzó, égető fájdalom és érzészavar alakul ki.


A rendszeres testmozgás hatása cukorbetegségben
Jó hírem van! A cukorbetegség leghatékonyabb kezelési módjának tárgya ott rejtőzik a cipős szekrényben. Ugyanis rendszeres, aerob jellegű (séta, kocogás, biciklizés, tánc, úszás) testmozgás hatására javul a sejtek inzulin érzékenysége és a cukor felhasználása a szervezetben. A keringés javul, az izomsejtek könnyebben veszik fel a cukrot, és gyorsabban használják fel azt. Nő az izomtömeg, sokasodnak az izomsejtek, ami további cukor felhasználással jár. Ergo, csökken a vércukorszint, ezzel együtt, pedig a fentebb sorolt hajmeresztő szövődmények kialakulásának lehetősége is a távolba vész. Mindezek tetejébe a II-es típusú cukorbetegséghez társuló zsíranyagcsere zavarra, magas vérnyomásra és az elhízásra is kedvező hatást gyakorol.
Mindezek tudatában érdemes elgondolkozni egy kis életmódváltáson, nem igaz?!


Figyelem! A biztonság ebben az esetben kiemelten fontos! Hirtelen felindulásból, meggondolatlanul elkezdett testedzés cukorbetegeknél veszélyekkel járhat! Konzultáljon orvosával és keressen fel egy szakembert, ha elhatározásra jutott.

  Hírek