BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

Egyszerűen a cukorbetegségről

Írta: Administrator - 2013 június 05 szerda - 15:09:14
Diabetes mellitus – sajnos csak a neve szép. Valójában, pedig egy sunyi krónikus betegség, amely egyre több embert érint. De ha időben fülön csípjük, és ésszel kordában tartjuk, elkerülhetjük súlyos szövődményeit.A cukorbetegség megértéséhez, először ismerjük meg az egészséges szénhidrát anyagcserét. A szénhidrát, ezen belül a cukor, a szervezet elsődleges energia forrása. Egy szelet csoki elfogyasztása után röviddel, a benne lévő cukor a véráramba jut, így emelkedik a vércukorszintünk. Ezt érzékeli az agyunk, és jelet küld a hasnyálmirigy B-sejtjeinek, hogy kezdjenek sürgősen inzulintermelésbe. Az inzulin, tulajdonképpen egy kulcs, amely a sejtek falát nyitja a cukor molekulák számára. Mikor a cukor a véráramból bejutott, a sejtek energiává alakítják, közben a vércukorszint csökken és vele együtt az inzulintermelés is. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, a sejtek egy idő után megtelnek és nem fogadnak többet. Ilyenkor a szervezet oly módon védekezik, hogy a cukrot zsírrá alakítva elraktározza, amit később a csípőnk és a derekunk körül vehetünk szemügyre.

A cukorbetegségnek két formája ismeretes. Az I-es típusú cukorbetegségben egy immunológiai károsodás miatt, a hasnyálmirigy B-sejtjei nem termelnek inzulint, tehát nincs kulcs, ami a cukor molekulákat a sejtekbe bejuttatná, ekkor a sejtek anyagcseréje alapjaiban rendül meg. Ez a verzió a fiatalokat érinti. II-es típusú cukorbetegség kicsit összetettebb. Rossz a zár, ráadásul a kulcs is kevés. Vagyis, a sejtek inzulinra való érzékenysége csökken, így emelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigy először fokozott inzulintermeléssel próbálkozik, de végül kimerül és csökken a termelés. Ez a változat főleg a középkorú és az idősebb korosztályt érinti. Kialakulásában szerepe van az elhízásnak, a túlzott szénhidrát fogyasztásnak és a mozgásszegény életmódnak is.


A cukorbetegség elsősorban nem a tünetei miatt érdemel kiemelt figyelmet, hanem a szövődményei miatt, amelyek elsősorban az érrendszert és az idegrendszert érintik. Nézzünk néhány rémisztő példát nagy vonalakban:
• A közepes és nagy erek károsodásának következményei: szív koszorúerek meszesedése, szívinfarctus, agyi vérellátás zavar, stroke, alsó végtagi érszűkület (üszkösödés, amputáció).
• A kisebb erek károsodásának következményei: vesekárosodás, látásromlás, végül vakság, az egyes szerveket ellátó idegek károsodásának következtében súlyos működési zavar, a perifériás idegek károsodásának eredményeként kínzó, égető fájdalom és érzészavar alakul ki.


A rendszeres testmozgás hatása cukorbetegségben
Jó hírem van! A cukorbetegség leghatékonyabb kezelési módjának tárgya ott rejtőzik a cipős szekrényben. Ugyanis rendszeres, aerob jellegű (séta, kocogás, biciklizés, tánc, úszás) testmozgás hatására javul a sejtek inzulin érzékenysége és a cukor felhasználása a szervezetben. A keringés javul, az izomsejtek könnyebben veszik fel a cukrot, és gyorsabban használják fel azt. Nő az izomtömeg, sokasodnak az izomsejtek, ami további cukor felhasználással jár. Ergo, csökken a vércukorszint, ezzel együtt, pedig a fentebb sorolt hajmeresztő szövődmények kialakulásának lehetősége is a távolba vész. Mindezek tetejébe a II-es típusú cukorbetegséghez társuló zsíranyagcsere zavarra, magas vérnyomásra és az elhízásra is kedvező hatást gyakorol.
Mindezek tudatában érdemes elgondolkozni egy kis életmódváltáson, nem igaz?!


Figyelem! A biztonság ebben az esetben kiemelten fontos! Hirtelen felindulásból, meggondolatlanul elkezdett testedzés cukorbetegeknél veszélyekkel járhat! Konzultáljon orvosával és keressen fel egy szakembert, ha elhatározásra jutott.

  Hírek