BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

Kardiológiai betegek gyógytornája

  • magas vérnyomás
  • szívizom infarktus utáni rehabilitáció

Számtalan téves információ kering még a köztudatban arról, mennyit mozoghat egy szívbeteg. Tapasztalataim szerint a laikus családtagok legtöbbször pihenésre ítélik szerettüket. Pedig a már kialakult betegséget is kedvezően befolyásolja a rendszeres testmozgás. A szív működése gazdaságosabbá válik, javul a szervezet oxigén ellátottsága és a fizikai teljesítőképesség, csökkennek a betegség kialakulásában szerepet játszó rizikófaktorok, csökken a vérnyomás és a nyugalmi pulzusszám, valamint a lelkünkre is kedvezően hat, mivel csökkenti a szorongást és a depressziót is.


Ahhoz viszont, hogy mindez megvalósuljon, kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonságra. Ha előtte még sosem, vagy nagyon régen mozgott rendszeresen, mindenképpen tanácsos egy alapos orvosi vizsgálat, ezt követően pedig szakember felügyelete.


Nem utolsó sorban pedig emlékeznünk kell arra is, hogy a testmozgás a kardiologiai rehabilitációnak csak egy szelete. Mindez semmit sem ér életmód változás nélkül. Ahhoz, hogy mindez kerek legyen a dohányzás és az alkohol elhagyására és az egészséges étrend betartására is szükség van. Valamint az orvos által előírt gyógyszerek szedését és a rendszeres kontrollt is szigorúan kell venni.