BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

McKenzie terápia

Eddigi tapasztalataim szerint a McKenzie terápia az egyik leghatékonyabb kezelési mód a nyak-, hát és deréktáji fájdalmak kezelésében. A gyógytornászok körében szinte alap követelmény a módszer elsajátítása és ez nem véletlen. Számos cikk íródott már a mozgásszegény életmódról és a gerincet ért egyirányú terhelés káros hatásairól viszont konkrét kezeléséről még nem sok szó esett.

A McKenzie módszer olyan mozgásterápia, amellyel a beteg önállóan képes befolyásolni a fájdalmát és a problémája kimenetelét. Legyen szó, ülő munka okozta akut derék fájdalomról vagy már diagnosztizált, kisugárzó fájdalmat okozó gerincbetegségről, kitartó munkával a legtöbb esetben ez a módszer megszünteti a tüneteket. Érdemes a kezeléseket mielőbb elkezdeni, ne várjuk meg amíg az alkalmanként megjelenő derékfájdalomból műtétet igénylő gerincsérv lesz.
A kezelés minden esetben egyéni és személyre szól.

A gyógytornász egy alapos mozgásszervi állapotfelméréssel kezd, amely feltérképezi a fájdalom okát. A kezelés során a terapeuta speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismételtet a beteggel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. A beteg ezután hasonló gyógytorna gyakorlatokat kap, melyet a következő találkozásig 1-2 óránként el kell végeznie. A későbbiekben a terápia erősítő gerinctornával, tartás korrekcióval, életmódbeli és ergonómiai tanácsokkal, a beteg oktatásával folytatódik egészen a panaszok megszűntéig.

A kezelések célja, hogy a beteg megértse a fájdalma okát, a kiújulást megelőzze vagy ha ez már fellépett, azt önállóan kezelni tudja.